Peroza – chondrodystrofia

Peroza to choroba powodowana przez błędy żywieniowe a dokładniej przez zbyt dużą ilość białka, fostoru, wapnia i żelaza przy jednoczesnym niedoborze manganu, cynku, choliny i witamin z grupy B oraz witaminy E.

Także niedobory aminokwasów tj. arginina i glicyna powodują wadliwy rozwój chrząstek u nasady kości długich i ich wzrost. Również bakteryjne zakażenia (np. mykoplazmoza przeniesiona od chorej kury przez jajo) kurcząt mają wpływ na pojawienie sie objawów perozy. Chorobie sprzyjają niekorzystne warunki środowiskowe tj. mokra ściółka, zła wentylacja czy brak lub niewłaściwa profilaktyka. Kurczaki zapadają na nią pomiędzy 3 a 7 tygodniem życia. Chrząstki kości długich i sam ich wzrost ulegają upośledzeniu. Kości deformują się powodując przemieszczenie się ścięgna Achillesa. Powstają obrzęki stawów skokowych, kulawizny, brak apetytu. Ptaki mają problemy z poruszaniem się, podchodzeniem do paszy i wody efektem czego jest wyczerpanie organizmu i padnięcia. Sztuki, które przeżyją chorobę maja zniekształcone kości, gdyż zmiany są nieodwracalne. Jedyna forma zapobiegania perozie jest odpowiednia profilaktyka żywieniowa, zapewnienie zdrowia kurcząt oraz optymalizacja warunków środowiskowych.
źródło www.portalhodowcy.pl